Rijksmuseum gratis kaartje !
Gratis kaartje Rijksmuseum
bij aankoop 3 mokken Douwe Egberts
(geldig t/m zo 8 juni) Op=op
Gratis kaartje voor het Rijksmuseum bij aankoop van 3 Douwe Egberts mokken!
Helemaal gratis met Douwe Egberts punten!
Gratis: t/m 18 jaar
Douwe Egberts is sinds 2013 sponsor van het Rijksmuseum.
De samenwerking tussen het koffie- en theebedrijf en het museum krijgt onder andere vorm door een unieke koffiemelange: ‘D.E. Dutch Master Blend Rijksmuseum’
De koffiemelange wordt jaarlijks exclusief voor het Rijksmuseum ontwikkeld. De rijke koffiehistorie en –cultuur uit Nederland is in deze melange terug te vinden. De koffiebonen zijn afkomstig uit Ethiopië en Sumatra, landen waar koffie in de Gouden Eeuw vandaan kwam en waar de basis is gelegd voor de Nederlandse koffiecultuur. Bovendien wordt de koffie geserveerd in het Café van het Rijksmuseum en zal de melange te koop zijn in de museumwinkel. Daarnaast heeft Douwe Egberts de restauratie mogelijk gemaakt van het ‘tuinhuis’ in de Rijksmuseumtuinen, een uitgiftepunt voor o.a. koffie en thee.
Visie en missie van het Rijksmuseum
Visie
Het Rijksmuseum verbindt mensen, kunst en geschiedenis.
Missie
In het Rijksmuseum krijgen kunst en geschiedenis betekenis voor een breed samengesteld, hedendaags (inter)nationaal publiek.
Als nationaal instituut biedt het Rijksmuseum een representatief overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis vanaf de Middeleeuwen en belangrijke aspecten van Europese en Aziatische kunst.
Het Rijksmuseum bewaart, beheert, conserveert, restaureert, onderzoekt, bewerkt, verzamelt, publiceert en presenteert voorwerpen van kunst en geschiedenis, in en buiten het eigen gebouw.
Geschiedenis van het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum opende, als Nationale Kunstgalerij, voor het eerst in 1800 zijn deuren. Het was toen gevestigd in het Huis ten Bosch in Den Haag. De collectie omvatte voornamelijk schilderijen en historische voorwerpen. In 1808 verhuisde het museum naar de nieuwe hoofdstad Amsterdam, waar het gevestigd werd in het Paleis op de Dam.
Na het aantreden van koning Willem I kwamen de schilderijen met de nationale prentencollectie in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal terecht en gingen de overige voorwerpen terug naar Den Haag. Het huidige gebouw werd in 1885 in gebruik genomen. Hierin werd ook het in Den Haag gevestigde Nederlandsch Museum voor Geschiedenis en Kunst opgenomen, dat de basis zou vormen voor de latere afdelingen Nederlandse Geschiedenis en Beeldhouwkunst & Kunstnijverheid.
Het begin
Op 19 november 1798, ruim drie jaar na de stichting van de Bataafse Republiek, besloot de regering op voorstel van Isaac Gogel naar Frans voorbeeld een nationaal museum op te richten. Hierin werden in eerste instantie de restanten van de stadhouderlijke collecties in opgenomen, samen met allerlei voorwerpen die afkomstig waren van staatsinstellingen. Op 31 mei 1800 opende de Nationale Kunstgalerij voor het eerst zijn deuren. Er waren toen ruim 200 schilderijen en historische voorwerpen te zien. Samen met de eerste directeur, C.S. Roos, zorgde Gogel in de jaren hierop voor tal van aankopen. De eerste aankoop, De Zwaan van Jan Asselijn, werd voor 100 gulden gekocht en geldt nog steeds als een van de topstukken van het Rijksmuseum.